Успешна ваксина срещу менингит

Нова ваксина против менингит А доказва ефикасността си, обявиха медици.

Нова ваксина против менингит А, използвана в няколко африкански страни, е доказала ефективността си в големи мащаби, сочи изследване.

Няма регистриран нов случай на менингит А сред население от 1.8 млн. души, ваксинирани през 2011 г. в три региона на Чад, сочи в текста, публикуван в британското медицинско издание Lancet, цитирано от агенциите АФП и БГНЕС.

Като се включат всички видове менингит, новите случаи, които са регистрирани през епидемичния сезон на 2012, са паднали в трите региона на 2.5 за 100 000 човека, срещу 43.6 за 100 000 в други райони на Чад, където не е правена ваксинация.

Менингококовият менингит е възпаление на менингите – мембраната, която обвива мозъка и костния мозък. Заболяването може да предизвика сериозни нарушения в мозъка и да се окаже смъртоносна ако не се лекува.

Менингитът може да бъде предизвикан от различни бактерии, като най-разпространения в Африка е от менингокок от серогрупа А, който е отговорен за 80-85% от случаите в Африка. Там епидемиите са на всеки 7 до 14 години. Най-уязвими на заболяването са деца и млади хора.

Снимка: DFID – UK Department for International Development