Успешна трансплантация на гърло

Полски лекари направиха успешна трансплантация на гърло, обявиха световните информационни агенции.

Полски лекари успешно са извършили трансплантация на гърло през април 2015 г. Това се случва две години, след като този екип направи успешна трансплантация и на лице.

Светът е виждал две подобни операции и преди, но тази операция бе най-мащабната, каза Адам Мачиевски, ръководител на екипа за трансплантация в южния град Гливице, цитиран от полската агенция ПАП.

Екипът извършва операцията на 37-годишния Михал, който имал напреднал рак на гърлото. Той е бил опериран на 11 април, като процедурата продължила 17 часа, по време на които бе извършена трансплантация на гръкляна, ларинкса, трахеята, гърлото, хранопровода, щитовидната жлеза, мускулите и кожата.

Благодаря на всички за всичко, изшепна Михал по време на пресконференцията, защото той все още има проблеми с говоренето, пише агенция АФП.

Но той се възстановява добре, според Мачиевски.

Бяхме изненадани от това колко бързо той започна да диша и да говори. Ние дори трябваше да го спираме, каза той.

Предстои дълъг път на възстановяване, преди Михал да може да “говори нормално, да се храни и диша като всички останали”, добави Мачиевски, цитиран от агенция БГНЕС.

Същият екип отбеляза успех и през 2013 г., когато извърши първата в света животоспасяваща трансплантация на лице. Пациентът бе мъж, пострадал тежко в каменоделен цех.

Снимка: Артур Бергман