Успешно експериментално лечение на рака на гърдата

ракови клетки

Революционна терапия спаси живота на 49-годишна пациентка с рак на гърдата.

Жена, засегната от рак на гърдата в напреднал стадий, срещу който химиотерапията се е оказала неефикасна, е излекувана с експериментална имунотерапия, сочат резултатите от изследване.

Пациентката е смятана за излекувана от две години – увери приложилият експерименталната имунотерапия изследователски екип от Националния онкологичен институт в Бетесда и университета в Ричмънд, САЩ. – Здравословното й състояние бе критично – метастази на рака бяха засегнали други органи, включително черния й дроб.

Не се дават подробности за пациентката, освен че била на 49 години, когато върху нея е започнало тестването на експерименталната имунотерапия.

Имунотерапията се изразява в стимулиране на имунната защита и вече даде добри резултати срещу някои видове рак – на белите дробове, шийката на матката, простатата, кожата, левкемия.

Описаният сега метод се изразява в отнемане на лимфоцити (имунни клетки) от пациентката и манипулирането им в лабораторна среда, преди да бъдат реимплантирани в организма й. Те минали специална селекция, за да се установи кои от тях разпознават раковите клетки. След това били реактивирани, за да ги атакуват. Те били придружени от инхибитор на контрола на имунната защита, за да се деблокира контраатаката на имунната система.

Така бе създадена високо персонализирана противоракова терапия, която позволи изчезването на тумора”, поясниха учените.

Реакцията към лечението е безпрецедентна, – отбелязва експертът Ласло Радвани от Института за изследвания върху рака в Торонто, Канада, цитирани от агенциите Франс прес и БТА. Пред прага сме на малка революция, която ще даде възможност благодарение на имунотерапия да вземем за мишена замесените с раковите болести генни мутации.

Резултатите са публикувани в изданието Nature Medicine.

Снимка на метастази на рак на гърдата: Ед Утман