Успешно присаждане на панкреас за първи път в света

Екип на Университетската болница в Пиза съобщи, че е извършил успешно първото в света присаждане на панкреас с помощта на робот. Той е бил присаден на жена с диабет тип 1.

Операцията, извършена под ръководството на професор Уго Боги, “открива нови перспективи за лечението на диабетици”, защото не е “агресивна” и намалява рязко постоперативните усложнения, съобщи болницата в комюнике.

Това ще сложи край на една десетилетна дилема дали е възможно присаждането на панкреас заради прекалено агресивния характер на операцията, когато се извършва по традиционния начин, заяви проф. Боги на пресконференция.

Благодарение на роботната техника е възможно да се извърши присаждане, като се направят три малки дупки и само 7-сантиметров разрез, съобщи болницата.

Присаждането е било извършено на 27 септември 2010 г. на 43-годишна жена, майка на две деца и жителка на област Абруцо, която страдала от диабет от първи тип от 24-годишна възраст и вече имала присаден бъбрек. Тя била изписана от болницата на 30 октомври без усложнения след тричасовата операция, допълва агенция БГНЕС.

Снимка: sxc.hu