Установиха какво в мозъка причинява маниакални депресии


депресирана

Учени разкриха какви нарушения в мозъка водят до маниакални депресии, шизофрения и други психични отклонения.

Недостатъчното ниво на гама аминомаслени киселини в организма ни пречи да бъдат потиснати маниите. Това установиха учени от Кеймбриджкия университет, чието изследване е публикувано в списание Nature Communications.

По-рано специалистите откриха, че намаляването на активността на хипокампа – областта на мозъка, която отговаря за формирането на емоциите и работата на паметта – води до неспособност да се „противопоставим“ на неприятните образи в съзнанието. До неотдавна обаче оставаше загадка, кое именно вещество определя степенна на неговата активност.

С помощта на магнитно-резонансна спектроскопия изследователите възстановиха картината на химическите процеси в мозъка на пациентите, страдащи от мании. Оказва се, че при тях се наблюдава понижено ниво на гама аминомаслени киселини в хипокампа.

По-рано можехме да твърдим, че едната част на мозъка влияе върху работата на другата. Но сега е ясно, че невромедиаторите също имат важна роля… Нашето проучване доказва, че пациентите могат да се избавят от маниакалните мисли, ако увеличим съдържанието на гама аминомаслени киселини в хипокампа, заяви професорът от Кеймбридж Майкъл Андерсън, цитиран от агенция БГНЕС.

Синтетични аналози на този вид киселини се получени още в средата на миналия век.

Учените се надяват, че резултатите от тяхното изследване ще бъдат използвани в клиничната практика и ще помогнат за лечението на обсесивно-компулсивния синдром, тревожност и посттравматични разстройства, шизофрения, депресия и други психични заболявания, свързани с маниакалните мисли.

Снимка: RenaudPhoto

loading...