Установиха най-доброто време за качествена сперма

морски изгрев

Учените посочиха в кой час и месец спермата на мъжа е с най-добри параметри.

Времето, в което е произведена проба от сперматозоиди, може да повлияе на нейното качество, показва проучване.

Изследователите в Университетската болница в Цюрих, Швейцария, анализираха 12 245 спермограми на 7068 мъже, направени в лабораторията на отделението за репродуктивна ендокринология в периода между 1994 и 2015 г.

Изследователите, ръководени от д-р Мин Ши, установиха, че качеството на спермата варира в зависимост от час на денонощието и месеца в годината.

Пробите бяха изследвани за концентрация на семенната течност, общ брой сперматозоиди, тяхната подвижност и форма.

За здрави проби от сперма, събрани между 5 ч. и 7:30 ч. сутринта, се установи статистически по-висока концентрация на сперматозоиди, общ брой сперматозоиди и по-висок процент нормално оформени сперматозоиди в сравнение с пробите, произведени по-късно през деня. Подвижността на сперматозоидите не е била повлияна от момента на производството на пробите.

В допълнение към промените през денонощието, качеството на спермата варира и в зависимост от сезона. Концентрацията на спермата и общия брой сперматозоиди са значително по-високи през пролетните месеци и значително по-ниски през лятото.

Най-висок процент сперматозоиди с нормална морфология се наблюдава през лятото.

Не е установена промяна в подвижността на сперматозоидите през различните месеци.

Причините за почасовите и сезонни промени на спермата все още не са известни.

Най-вероятната причина за промяната на качеството на спермата е ефектът от продължителността на дневната светлина, пишат авторите. Хормоните като мелатонин, тестостерон и кортизол, които проявяват собствени циркадийни модели на влияние, могат да са отговорни за дневните колебания, наблюдавани при качеството на спермата, твърдят авторите.

Пробите от сперма, включени в проучването, са произведени в рамките на 12-часов прозорец от 5:00 до 17:00 часа. Авторите признават, че нямат данни за (късно) вечер, когато сексуалната активност е най-висока.

В резултат на това са необходими допълнителни изследвания, за да се постигне пълно разбиране на циркадийните колебания на параметрите на спермата.

Въпреки това, производството на проби от сперма преди 7:30 ч. може да се използва за подобряване на естествената плодовитост, както и на плодовитостта, произтичаща от помощната репродукция, посочват още те, добавяйки, че събирането на проба от конкретен час и сезон е един от малкото начини за подобряване на качеството на спермата.

Резултатите от проучването са публикувани в специализираното издание Chronobiology International на 18 юни 2018 г. То допълва изводите от предишно изследване на италиански учени, които установиха през 2015 г., че мъжете са най-плодовити през лятото.

Zdraven.bg поздравява всички със специална колекция с български песни за лятото:

Снимка на двойка на плажа по изгрев слънце: Крис Фитхол