Съдържащи устойчиво нишесте храни могат да намалят риска от диабет и сърдчно-съдови заболявания и намаляват теглото.
Международен изследователски екип, ръководен от учени от Хонконгския университет, e установил, че устойчивото нишесте, което се съдържа в бобовите растения, зърнените храни и някои плодове, допринася за намаляване на риска от диабет и сърдечно-съдови заболявания при хора с наднормено тегло и затлъстяване, съобщи БТА.
Устойчивото нишесте е вид въглехидрат, който не се усвоява в тънките черва и ферментира в дебелото черво, действайки като пробиотик. В резултат на това броят на полезните бактерии в червата се увеличава.
Този вид скорбяла, както се нарича още нишестето, който се съдържа в боб, леща, грах, банани и пълнозърнести храни като овес и ечемик, не повишава нивата на глюкозата толкова драстично, колкото другите видове нишесте.
За да разберат дали това вещество има ползи за здравето, авторите на настоящото изследване са провели клинично изпитване, в което 37 участници с наднормено тегло и затлъстяване са приемали добавка с устойчиво нишесте под формата на прах два пъти дневно в продължение на 8 седмици.
След приключването на тази фаза на изследването е започнала следващата, при която участниците са консумирали обикновено нишесте в продължение на още 8 седмици.
В края на първия 8-седмичен период участниците са свалили средно 2.8 килограма. По време на втория период на редовен прием на обикновено нишесте не е наблюдавана загуба на тегло.
Изследователите отбелязват, че устойчивото нишесте е допринесло за по-слабо рязко повишаване на нивата на кръвната захар след хранене, както и за увеличаване на броя на полезните бактерии в червата на доброволците.
Учените допълват, че добавката с устойчиво нишесте също така е подобрила глюкозния толеранс и инсулиновата чувствителност. Това означава, че хранене, основано на бобови растения, пълнозърнести храни и банани, потенциално може да намали риска от развитие на диабет тип 2 при хора с наднормено тегло и затлъстяване. Предотвратяването на развитието на диабет, на свой ред, е свързано с по-малка вероятност от сърдечно-съдови заболявания.
Резултатите от проучването са публикувани в специализираното издание на списание „Nature Metabolism“ на 26 февруари 2024 г.
Снимка на бобови и зърнени храни: Loretta Rossiter / Pixabay