Ухание на розмарин засилва паметта

Ухание на розмарин засилва паметта със 75%, твърдят учените.

Британски учени доказаха в поредица от тестове, че есенция от билката розмарин, помирисана предварително, помага на хората да си спомнят по-добре и да свършат определени неща.

Аромат на розмарин помага на пациенти да си вземат лекарството навреме и дори напомня на забравили да пуснат картичка за рожден ден. Поредица от изследвания установили, че есенцията от розмарин увеличава шансовете на хората да си спомнят да направят определени неща в бъдеще с 60-75% спрямо тези, които не са помирисали аромата.

Други изследвания установили, че есенцията увеличава бдителността и засилва дългосрочната памет.

В съвременната билкова медицина розмарин се използва като обезболяващо, както и против мигрена и храносмилателни проблеми, припомня агенция БГНЕС.

Екип от психолози от университета Нортумбрия в Нюкасъл, Великобритания, изследвали въздействието на есенцията от розмарин върху паметта. Д-р Марк Мос, който ще представи резултатите на днешната конференция на Британското психологическо дружество, заяви, че ползата от аромата станала ясна чрез научно изследване. “Искахме да надградим наше предишно проучване, което показа, че ароматът на розмарин подобрява дългосрочната памет и смятането на ум. В сегашното изследване ние се съсредоточихме върху проспективната памет, включваща умение да си спомняме за събития, които ще се случат в бъдещето, и да свършим определени задачи в определено време. Това е от съществено значение за ежедневното функциониране, например, когато някой трябва да си спомни да пусне картичка за рожден ден или да си вземе лекарството в дадено време”, заяви изследователят.

Есенция от розмарин била разпръсната в тестова стая пет минути преди участниците в изследването да влязат в нея. Общо 66 души взели участие в проучването и били насочени на случаен принцип или към напоена с аромата на розмарин стая или към стая без никакъв аромат. Участниците във всяка стая попълнили тест, който трябвало да определи функционирането на проспективната им памет. Това включвало скриването на предмети, които участниците трябвало да намерят в края на теста, и инструктирането им да предадат определен предмет на изследователя в определено време. Всички задачи трябвало да се изпълнят без бързане, но ако задачата не се изпълнела, се използвали различни степени на подкана. Колкото повече били подканите, толкова по-нисък бил резултатът.

Доброволците, всички здрави хора, попълнили въпросници и за настроението си. От доброволците била взета кръв, която била анализирана, за да се установи дали представянето им и промените в настроението им след излагането на аромата на розмарин, е свързано с концентрацията на веществото 1,8-cineole, което присъства в кръвта.

Товъ съединение се среща и в есенцията от розмарин и преди време беше установено, че действа като биохимическа система, която засилва паметта. Резултатите показали, че участниците в розмариновата стая се справили по-добре със задачите за проспективна памет, отколкото участниците в стаята без аромат. Изследването на кръвта установило значително по-големи количества от 1,8-cineole в плазмата при хората от розмариновата стая, което означава, че подушването на аромата засилва концентрацията на веществото.

Снимка: Mohamed Aly