Опровергаха, че най измръзваме през главата

глава

Учени опровергаха, че най измръзваме през главата.

Доскоро се смяташе, че най-много телесна топлина се губи именно през нашата глава и затова слагаме шапка през зимата. Изследване на загубата на топлина от гологлавите обаче показало, че подобно твърдение е напълно безпочвено, твърдят учени, които опровергават този мит.

Според тях митът за задължителното носене на шапка в студените дни в Западна Европа е отчасти свързан с наръчник за оцеляване, ползван от американската армия през 70-те години, в който напълно погрешно е посочено, че “40-45% от телесната топлина се отделят през главата”.

Според изследователи от университета на Индиана в Индианаполис, САЩ, ако подобно твърдение е вярно, то на хора без шапка би им било толкова студено, колкото ако са без панталони.

Учените посочват, че митът се базира върху грешна интерпретация на научен експеримент, извършен от военните през 50-те години. Тогава доброволци в пригодени за Арктика облекла са били изложени на изключително студени условия и тъй като единствено части от главата им не били покрити, топлината излизала от тялото точно оттам.

Учените посочват, че лицето, главата и гърдите са най-чувствителни по отношение на температурата, което пък създава чувството, че покриването им предотвратява отделянето на топлина.

Всъщност покриването на която и да било част от тялото има един и същ ефект. Ако експериментът е бил извършен с хора по бански костюми, през главата не би излязла повече от 10% от топлината, пише dnevnik.bg.

Снимка: Franc Berg