Учени откриха основните гени на шизофренията

Американски учени са открили гени, които са най-отговорни за шизофренията. Това е научен пробив, който според тях ще позволи по-добра диагностика и лечение на заболяването.

Учените, чието изследване включвало информация от хиляди болни от шизофрения пациенти, съобщиха, че са открити стотици гени, които могат да покажат кои хора са най-изложени на опасност.

Открихме генетичния код на шизофренията, като открихме много от замесените гени и как те работят заедно, за да предизвикат заболяването“, заяви авторът на изследването Александър Никулеску от Медицинския университет на Индиана в Индианополис, САЩ.

Чрез по-доброто разбиране на генетичната и биологическата база на заболяването можем да разработим по-добри изследвания и по-добро лечение“, допълни той. Тези изследвания могат да бъдат използвани, за да се определи дали децата в дадено семейство с шизофреник са изложени на опасност от развиване на заболяването, заяви Никулеску.

Ако се установи, че те са изложени на по-висок риск, ще бъдат следени по-внимателно от лекарите, ще им бъде казано да избягват стреса, алкохола и лекарствата, да бъдат лекувани от рано чрез консултации, хранителни добавки (като капсули с омега -3 мастни киселини) и дори антипсихотични лекарства, за да се предотврати пълното развитие на заболяването“, изтъкна той.

Болните от шизофрения обикновено чуват гласове, които не са реални, склонни са към параноя и страдат от разстройство на говора и мисленето. Заболяването засяга около 1% от хората в света, уточнява агенция БГНЕС.

Илюстрация: Flavio Takemoto