Учени създават уникална банка от мозъчни клетки

Изследователи от Оксфорд, Великобритания, създават банка от изкуствено отгледани мозъчни клетки на пациенти, страдащи от Паркинсон, съобщи BBC.

За целта се използва нова технология на стволови клетки, която позволява неголям образец от кожа, взет от пациента, да се превърне в малко парче мозъчна тъкан. Учените смятат, че така ще могат да проследят нервните клетки, когато започват да се израждат.

Първият образец от мозъчни клетки бе създаден от тъкан на 56-годишен мъж. Очаква се в близките 5 години да бъдат такива създадени клетки от образци, взети от 50 души. Според ръководителя на проекта д-р Ричард Мартинс целта на проекта е да се създаде “мозъчна банка”, която ще позволи по-подробно да се проследи развитието на болестта.

Учените ще разчитат на специална технология със стволови клетки, която позволява така да се препрограмира клетката на кожата, че от нея да се получат всякакви други клетки.

В първата част на изследването ще се направи сравнение между мозъчните клетки, създадени от човек с Паркинсън, и клетките, произведени от образци на здрави хора. Това може да покаже измененията в началните фази на болестта и оттук да спре по-нататъшното й развитие, пояснява агенция БГНЕС.

Снимка: sxc.hu