Учени създадоха тест за смърт

Британски учени създадоха тест за смърт, измервайки ендотелните клетки.

Учени създадоха т.нар. “Тест за смърт”, който показва колко дълго човек ще живее.

Неинвазивният лазерен тест може да установи кога човекът ще почине и е първият по рода си в света. Устройство, подобно на ръчен часовник, анализира ендотелните клетки на тялото чрез повърхността на кожата, оценявайки как ще отслабнат силите на тялото с напредването на възрастта.

Ендотелните клетки се намират в капилярите, най-малките кръвни телца в човешкото тяло, и отговарят за сложна дейност в други негови части. Устройството, патентовано от учени от британски университет, измерва потока от максимум към минимум в ендотелните клетки и анализира резултата.

След това резултатът, вариращ от 0, означаващо смърт, до 100, равняващо се на оптимална функция, се използва от учените, за да изчислят времето преди смъртта. Лазерният пулс може да се използва и за изследването на заболявания като деменция и рак, съобщава вестник Sunday Times, цитиран от агенция БГНЕС.

Нареченият “Тест за смърт” е създаден от двама професори по физика от университета в Ланкастър, Анета Стефановска и Питър МакКлинток, с помощта на държавна субсидия и средства от медицински благотворителни организации.

Надявам се, че ще създадем база данни, която ще става все по-голяма, така че всеки изследван човек да бъде сравнен с нея, заяви проф. Стефановска и допълни, че прогнозите ще станат по-точни с натрупването на повече данни. Проф. Стефановска и МакКлинток заявиха, че достъпна за потребителите версия на теста им се очаква да достигне до личните лекари до три години.

Снимка: Ed Uthman