Учени унищожават ракови клетки чрез клетъчен глад

Учените от Кралския университет на Белфаст в Северна Ирландия откриха нов начин за борба с раковите клетки като ги уморят от глад на клетъчно ниво. Новият препарат, създаден на базата на откритието през април 2011 г., може да бъде изпитан в течение на 12 месеца.

Изследователската група под ръководството на професора от Кралското медицинско училище Трейси Робсън е открила вещество, способно да блокира притока на кръв, необходим за растежа на туморите.

Откритият от учените човешки белтък може да се намеси в процеса на подаване на сигнали от тумора, които и стимулират растежа на кръвоносни съдове. Без достатъчно кръвоснабдяване раковите клетки не могат да се делят и умират. Професор Робсън твърди, че откритият белтък не атакува тумора, той само въздейства на кръвоносните съдове, като не им позволява да се увеличават. След като белтъкът и генът, който го произвежда, са били определени, екипът е установил коя част от белтъка притежава способността да блокира развитието на кръвоносните съдове.

По същество той спира развитието на кръвоносните съдове. Той влияе върху образуващите се на ново съдове, без да засяга вече съществуващите“, уточни професорката, цитирана от агенциите ИТАР-ТАСС и БГНЕС. Тя е убедена, че лечението с препарата, който ще бъде създаден на базата на откритието, ще се провежда успоредно с химиотерапията.

Снимка: Tomasz Kobosz, www.sxc.hu