Училище за здраве в курорта Албена

Албена

Ваканционно селище Албена е домакин за пета поредна година на Училище за здраве.

За пета поредна година ваканционно селище Албена, наричан най-зеления морски курорт в България, ще бъде домакин на Училище за здраве – за деца, родители и учители. To ще проведе от 1-ви до 6-ти септември 2017 г.

Мероприятието е организирано от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, Българската академия на науките и изкуствата и Албена АД.

За шест дни родителите с техните деца и учители ще преминат обучение за принципите на здравословния начин на живот – балансирано хранене, съчетано с физическа активност.

По традиция, на всички участници в това т.нар. Училище за здраве – за деца, родители и учители ще бъдат извършени най-модерни антропометрични измервания, касаещи индекса на телесна маса, мастната маса и риска от сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет тип II.

Деца, родители и учители ще консумират сутрин, обед и вечер здравословна храна, включваща разнообразие от плодове и зеленчуци, млечни продукти и други полезни храни. Менюто се изготвя от водещи български специалисти диетолози.

Денят им ще започва със сутрешна гимнастика на плажа, плуване в морето и басейна и приятни разходки.

Целта на мероприятието е опитът на Училището за здраве – за деца, родители и учители да се мултиплицира, за да може това училище в курорта Албена да бъде последвано от още много такива.

България е на пето място в Европа по детско затлъстяване от 32 държави в 53-членния регион на Световната здравна организация (СЗО) в Европа. В Европа 22 милиона деца под 5-годишна възраст са с наднормено тегло, а около 5 милиона са със затлъстяване.

Според същото проучване се наблюдават следните негативни тенденции в храненето на децата в България: увеличена консумация на захарни изделия и напитки (сокове, газирани и енергийни напитки); висока консумация на мазнини; висока консумация на готварска сол; ранна консумация на алкохол, честа и висока консумация на алкохолни напитки сред учениците над 14-годишна възраст; ниска консумация на кисело мляко, на риба и на плодове и зеленчуци.

Снимка: Албена АД