Училищни лавки продължават продават нездравословна храна на българските деца

В 63 училищни бюфета в страната са установени нарушения за неспазване на наредбата за здравословно хранене. Това сочат резултатите от проверките на РИОКОЗ в 512 училища в страната, разпоредени от Министерството на здравеопазването.

Това обяви на 23 ноември 2009 д-р Снежана Алтъкова, директор на Дирекция “Обществено здраве” в Министерството на здравеопазването по повод Националната седмица за борба със затлъстяване, която се провежда от 23 до 30 ноември.

Статистиката сочи, че средно 20% от децата между 7-18 години са с наднормено тегло, от които 1/4 са със затлъстяване, припомня dariknews.bg.

При проверките са съставени 17 акта за неспазване на наредбата за здравословно хранене, издадени са шест наказателни постановления на обща стойност 2650 лв., а един обект е затворен.

Д-р Снежана Алтънкова, директор на Дирекция “Обществено здраве” в Министерството на здравеопазването посочи, че най-честите нарушения са свързани с пържени картофи и зърнени изделия: „Продаване на екструдирани зърнени продукти с добавка на мазнина, предлагане на пържени ядки, пържени тестени изделия, захарни шоколадови изделия, сладкарски продукти с високо съдържание на мазнина“.

Снимка: sxc.hu