Фалшивите лекарства по интернет се увеличиха десетократно за 5 години

Търговията с фалшифицирани лекарства бележи бум. През 2010 г. производството на фалшиви лекарства е нарастнало почти десетокракно спрямо 2004 г., сочи статистика.

Финансовата изгода от търговията с фалшифицирани лекарствени средства е значително по-висока, отколкото тази при търговията с наркотици, оръжия и цигари. “Печалби от над 1000% вече не са рядкост“, казва говорителят на митническата криминална служба в Германия Волфганг Шмиц, цитиран от агенция Deutsche Welle.

Фалшификаторите на медикаменти са част от организираната престъпност и разпространяват своите фалшификати предимно и основно чрез интернет.

Световната здравна организация СЗО изчислява, че 50% от всички предлагани чрез интернет медикаменти са фалшификати.

Годишният оборот от фалшиви лекарства или стимуланти възлиза на 75 милиарда долара, твърдят специалистите.

Най-често престъпниците предлагат медикаменти срещу еректилна дисфункция и хапчета за отслабване, но също така и препарати за лечение на повишено кръвно налягане, рак или алцхаймер.

В повечето случаи фалшивите лекарства не съдържат лекарствени вещества. Нерядко обаче хапчетата съдържат опасни съставки.

Най-големите производители на фалшификати са Китай, Източна Европа и Турция. Престъпниците предлагат своето “производство” на професионално изработени сайтове. Клиентите изобщо не забелязват, че това са нелегални предложения. Престъпните банди разполагат със софтуерни програми, които заблуждават за местонахождението на компютрите. Дори  криминалистите да успеят да блокират или да затворят определен сайт, кратко време след това “фармацевтите” се появяват в нови сайтове.

Особено критична е ситуацията при ампулите и фалшивата Виагра.

Само в Европа годишният оборот от фалшифицирани медикаменти възлиза на 10.5 милиарда долара. Според студия на фармакологичния концерн Pfizer сред фалшификатите се срещат болкоуспокояващи средства, лекарства за понижаване на холестерина и антибиотици. Едно от най-често фалшифицираните средства е хапчето за повишаване на потентността Виагра. Pfizer съобщава, че през 2010 година са били конфискувани 5 милиона фалшиви таблетки Виагра.

Снимка: sxc.hu