Фалшивото сирене, което се продава в България, е изключително опасно за всички и особено за диабетици

Палмовото масло, което се съдържа в някои видове фалшиво сирене, които се продават в България, може да доведе до проблеми с бъбреци, черния дроб, атеросклероза, диабет, а води и до затлъстяване.

За това алармира Националният консултант по хранене и диететика доцент Светослав Ханджиев.

Как точно може да навреди на здравето ни палмовото масло в някои от млечните продукти, с които се храним, обясниха доцент Ханджиев и професор Надя Бояджиева в ефира на Дарик радио: Последствията от яденето на фалшиви сирена могат да се проявят след 20 години, защото не може правилно да функционира организмът без съответните млечни аминови киселини и мастни киселини, добавиха в интервюто доцент Ханджиев и професор Надя Бояджиева.

Учените съобщиха също, че болестите, които могат да се предизвикат от ядене на фалшиво сирене засягат основно черния дроб. При захарния диабет особено, където лекарите препоръчват на пациентите да употребяват сирене, има конфликт. Пациентът диабетик, който е употребявал сирене, богато на палмово масло, има риск от усложняване на бъбреците, черния дроб, защото те и без това са увредени.

Според други български учени, цитирани от печатните медии в България като “24 часа”, “Труд” и “Стандарт” тази седмица, консумацията на фалшиво сирене и кашкавал в България, произведени по неестествен начин, може да доведе дори до рак.

Снимка: Jeremy Noble