Фатостатин – ново лекарство против затлъстяване

Създадоха ново лекарство против затлъстяване – фатостатин.

Учени тествали лекарство против затлъстяване на опитни мишки, при което било установено, че те не само губят от теглото си, но медикаментът премахва диабета им и намалява лошия холестерол, предаде агенция Ройтерс.

Лекарството, което е кръстено фатостатин, предпазва тялото от производство на мазнини, като вместо това го кара да освобождава енергията от храната. Учените се надяват, че това може да доведе до откриването на лекарство, което ще позволи да се води борба със затлъстяването, диабета и холестерола в една опаковка, уточнява dariknews.bg.

Салих Уакил от Тексаския колеж Бейлър и Мотонари Уесуги от Университета на Киото в Япония, заедно с колегите си, съобщават, че лекарството взаимодейства с редица гени, задействани от преяждането.

Тук се борим с основата, заявява Уакил, Мисля, че е точно това, което ни вдъхновява.

Учените са наясно, че това, което може да накара мишките да се вталят, не прави нищо подобно за хората. Хормон, наречен лептин, който може да накара плъховете и мишките да губят тегло почти чудодейно, не прави почти нищо за затлъстял човек. Уакил, чийто екип е патентовал лекарството и търси фармацевтична компания, която да го разработи, се надява, че това лекарство може да бъде различно. Много съм оптимистичен, каза той.

Фатостатинът е молекула, която въздейства върху така наречените SREBPs, които активират гените, задействани в производството на холестерол и мастни киселини. Фатостатинът блокира нарастването на телесното тегло, кръвната глюкоза и хепатичното натрупване на мазнини при генетично затлъстелите мишки, дори при неограничено приемане на храна, пишат изследователите в списание “Химия и биология“.

Генетичните тестове показват, че лекарството влияе на 63 различни гена. Лекарството е имало ефект и върху клетките на рака на простата, което може да помогне да се обяснят наблюдаваните връзки между рака на простатата и затлъстяването, пише агенция БГНЕС.

Снимка: Mr TGT