Фибри за здрав бял дроб

салата с фибри

Храните, богати на фибри, са полезни и за белите дробове.

Консумацията на фибри се свързва с редица ползи за здравето.

Влакната в хранителните продукти помагат за поддържане на здравословно тегло, създавайки по-продължително усещане за ситост, влияят благоприятно върху нормалните функции на храносмилателната система и проблеми с дебелото черво, понижават лошия холестерол, намаляват риска от сърдечносъдови заболявания и диабет.

Изследване на американски специалисти разкрива още една полза от повишения прием на фибри – за доброто здраве на белия дроб.

След като са взели предвид фактори като тютюнопушене, телесно тегло, социоикономически статус и други, авторите на проучването от университета на Небраска, САЩ, са установили, че хората, които консумират по-големи количества хранителни продукти с богато съдържание на фибри, се радват на по-добро белодробно здраве.

Изследването е обхванало 1921 души на възраст между 40 и 70 години, участвали в анкети на Национални здравни и хранителни изследвания в САЩ (National Health and Nutrition Examination Surveys – NHANES).

Обобщените резултати показали, че близо 68.3 процента от изследваните лица, консумиращи най-големи количества фибри, имат нормални функции на белия дроб в сравнение с 50.1% от участниците, които се хранят с бедни на влакна продукти.

14.8% са имали проблеми на дихателните пътища в групата с най-високо съдържание на фибри, в сравнение с 29.8% в групата, хранеща се с най-ниско съдържание на фибри.

При направени по две оценки на дишането-издихването, възрастните с най-висок прием на фибри се представили значително по-добре от тези с най-нисък прием. Тези от най-високата група на прием на фибри имат по-голям капацитет на белите дробове и могат да издишат повече въздух за една секунда от тези в групата с най-нисък прием на фибри.

Резултатите от проучването, озаглавено “Връзката между приема на диетични фибри и функционирането на белите дробове”, е публикувано в специализираното издание Annals of the American Thoracic Society на 19 януари 2016 г.

Богати на фибри са плодовете и зеленчуците, бобовите храни като боб, леща, грах и соя, пълнозърнестите брашна, овесените и пшеничените трици, картофите и царевицата. Храните, богати на мазнини, са бедни на фибри и също важи и обратното.

Снимка на салата, богата на фибри: Марко Верх