Храни, богати на фибри, предпазват от грип и настинка
Храната с много фибри засилва имунната система и така предпазва от грип и настинка.
Това съобщи британското издание Mail Online, позовавайки се на австралийски учени.
Голямото количество фибри намалява също ефекта от астмата и алергиите върху белите дробове, като в същото време засилва устойчивостта на тялото към вируси.
Учените от университета Монаш в Австралия са работили с мишки, пише агенция БТА. Резултатите им показват, че когато храната на гризачите е с много фибри, те не се заразяват от грип.
Фибрите освен това намаляват подуването на белите дробове и активират белите кръвни телца, които засилват имунитета.
Фибрите са полезни също за сърдечносъдовата система и намаляват също риска от диабет и рак.
Най-добрите източници на фибри са пълнозърнестите храни, бобовите храни, патладжан, брюкселско зеле и маруля, лененото семе, ягоди, малини, боровинки, кайсия, ябълка, круша, сини сливи, сушени смокини, бадеми, краставици, домати, моркови, целина и киви.
Снимка на малини и боровинки: Пол Дауни