Физическите упражнения забавят стареенето

Физическите упражнения забавят стареенето, твърдят експерти.

Специалисти от Германия са установили, че тренировките за издръжливост забавят стареенето на клетъчно ниво, съобщава агенция БТА, позовавайки се на emaxhealth.com.

За целите на проучването си изследователите от университета на Хамбург, Германия, са сравнили професионални атлети със здрави хора, които не са тренирали редовно. Оказало се, че редовните физически упражнения поддържат млада сърдечносъдовата система на клетъчно ниво, като пречат на теломерите да се скъсяват, пише actualno.com.

Най-значимото откритие на авторите на настоящето изследване е, че тренировките водят до активирането на важния ензим теломераза и до стабилизирането на теломерите.

В кръвните клетки на професионалните атлети освен това били открити маркери за ограничено стареене. Теломерите са крайните участъци на хромозомите. Те са важни за генетичната стабилност на клетката и действат като ДНК часовник, който отчита нейната възраст.

Когато теломерите станат твърде къси, клетката спира да се дели и умира, което прави хората по-податливи на заболявания, обясняват изследователите.

Снимка: sxc.hu

Zdraven.bg представя за доброто настроение на всички специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува: