Физически упражнения помагат срещу безпокойство

Физически упражнения помагат срещу безпокойство, твърдят експерти.

Шестседмична програма за упражнения помага за облекчаване на симптомите на общото безпокойство, показва първото в света изследване за ефекта на физическата активност върху пациентите в подобно състояние, обяви агенция Ройтерс.

Актуалните популярни методи за лечение на безпокойството включват медикаментозна и поведенческа терапия, но показват само ограничени успехи при лечение на проблема, включващ хронична тревога, прекомерни притеснения и напрежение, непропорционално на причините или без конкретни причини.

Матю Херинг от Университета на Южна Каролина в САЩ заяви, че физическите упражнения може да се окажат безопасно средство за лечение в краткосрочен план, пише агенция БГНЕС. Необходими са по-обхватни изследвания, добави той.

Изследването е представено на годишната среща на Американския колеж по спортна медицина през лятото на 2011 година. Най-ефективни са се оказали упражненията с тежести, като са увеличили успеха на терапията два пъти спрямо 30% повлияни от медикаментите и поведенческата терапия. Учените търсят средства за провеждането на по-обхватно изследване.

Снимка: Eugene Wineblat

Zdraven.bg представя за доброто настроение на всички специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува: