Филаделфия въвежда данък здраве върху безалкохолното

безалкохолно

Филаделфия атакува с данък вредните за здравето подсладени газирани напитки.

Филаделфия в щата Пенсилвания стана първият голям град в САЩ, чиито местни власти въведоха данък върху подсладените и газираните безалкохолни напитки. Съответният законопроект бе приет от градската управа на 16 юни 2016 г.

Данъкът е определен на 1,5 цента за унция (около 30 милилитра).

В момента подобен закон на американска територия действа само в малкия град Бъркли в щата Калифорния.

Според кмета на Филаделфия Джим Кени, доходите на хазната от въведения данък ще са около 90 милиона долара годишно. По-голяма част от парите ще се използват за развитие на образователната система на града, както и за места за отдих.

Новият данък влиза в сила от началото на 2017 година. Той ще „помогне да се осигури здравето и благополучието на децата и изобщо на всички семейства от нашия град за дълги години напред”, отбеляза кметът, който нарече приемането на законопроекта „историческа стъпка”.

През последните години властите в над 30 американски града се обявиха за въвеждане на данък върху газираните разхладителни напитки, съдържащи значително количество захар. Всички инициативи обаче се проваляха под натиска на компаниите, произвеждащи такива продукти, включително Coca-Cola и Pepsi.

Двата гиганта, производители на подсладени газирани напитки, твърдят, че данъкът върху газираните напитки ще ги направи твърде скъпи за по-голямата част от семействата с ниски доходи, които, според статистиката, са основният потребител на тези напитки в САЩ.

Според статистиката, цитирана от американски медии, над 68% от живеещите във Филаделфия и около 41% от непълнолетните жители страдат от наднормени мазнини, една от причините за което медиците виждат в прекалената употреба на сладки газирани напитки.

Снимка: Куин Домброуски

loading...