Филтър отстранява вечните химикали в питейната вода

филтър за вода

Учени създадоха филтър за отстраняване на „вечните химикали“ от питейната вода.

Инженери от университета на Британска Колумбия, Канада, са разработили нова технология за пречистване, която премахва „вечните химикали“ от питейната вода по безопасен и ефективен начин, съобщава сайтът на учебното заведение на 22 март 2023 г., цитиран от БТА.

„Представете си стандартните филтри за пречистване на вода, но хиляди пъти по-добър“, казва професорът по химично и биологично инженерство д-р Маджид Мохсени, който е разработил технологията.

Т.нар. „вечни химикали“ („forever chemicals“) – пер- и полифлуороалкили (PFAS), са голяма група вещества, които правят някои продукти незалепващи или устойчиви на петна. Използват се повече от 4700 PFAS, предимно в дъждобрани, незалепващи кухненски съдове, репеленти против петна и пяна за гасене на пожари. Изследвания свързват тези химикали с широк спектър от здравословни проблеми, включително хормонални смущения, сърдечносъдови заболявания, забавяне на развитието и рак.

За да ги отстранят от питейната вода, д-р Мохсени и екипът му са разработили уникален адсорбиращ материал, който е в състояние да улови и задържи всички PFAS, съдържащи се във водата. След това те се унищожават с помощта на специални електрохимични и фотохимични техники, разработени в същата лаборатория.

Въпреки че понастоящем на пазара има препарати за третиране като активен въглен и йонообменни системи, които се използват масово в домакинствата и промишлеността, те не улавят ефективно всички различни PFAS или изискват по-дълго време за третиране.

По думите на д-р Мохсени техният материал улавя до 99 % от частиците PFAS, а освен това може да се регенерира и потенциално да се използва повторно.

Снимка на новотехнологичния филтър за вода: Mohseni lab