Фитнес намалява риска от инфаркт

Трениращите фитнес са с по-здраве сърце и по-нисък риск от инфаркт.

Редовно потящите се във фитнес залите показали с 20% по-ниски показатели за претърпени сърдечни удари и мини инфаркти, твърди ново изследване.

Изпотяването при физически упражнения във фитнес салона снижава риска от инфаркт с 20 процента, установи проучване, публикувано в сайта health24.com и цитирано от агенция БТА.

Автор на изследването е д-р Мишел Макдонъл от университета на Южна Австралия. Тя проучила медицинските досиета на 27 хиляди граждани на САЩ на възраст над 45 години, изготвяни в продължение на 6-годишен период.

Участниците в изследването били специално подбрани от онези щати от югоизточната част на Северна Америка, в които има най-висок процент инфаркти.

Редовно потящите се във фитнес залите показали с 20% по-ниски показатели за претърпени сърдечни удари и миниинфаркти.

Освен всичко останало, физическите упражнения понижават кръвното налягане, намаляват теглото и риска от диабет, изтъква д-р Макдонъл. Ако си ги представим като хапче, то би излекувало едновременно три или четири болести!

Предишни проучвания установиха, че обездвижването е вторият по величина рисков фактор, който причинява високо кръвно налягане и рискове от инфаркти.

Австралийската изследователка могла да проследи честотата на физическите упражнения при изследваните, но не и тяхната продължителност.

Досега науката знаеше с колко се намалява рискът от инфаркт с всяка единица понижено кръвно налягане и с всяка отказана цигара, коментира Макдонъл. Сега е време по-подробно да изучим как драстично можем да намалим сърдечните удари с помощта на потенето при физически упражнения!, допълва той.

Снимка: Calibe Thompson

Zdraven.bg представя за доброто настроение на всички специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува: