Фитнес упражненията натоварват и мозъка

Станимир Михов

Умората на мозъка след силни физически натоварвания е съпоставима с тази при тежък умствен труд.

Прекомерните физически упражнения натоварват не само мускулите, но изморяват и мозъка, установи изследване на френски учени.

Екипът на Матиас Песилионе от парижката болница “Питие Салпетриер” изследвал спортисти от дисциплината триатлон (плуване, колоездене, бягане), при която се получават големи натоварвания.

Оказало се, че те редовно изпитват и умора на мозъка при тренировки и състезания.

При това състояние се влошава способността им да взимат решения, да мислят рационално и да устояват на изкушения. След натоварванията при тези спортистите била констатирана чрез сканиране по-ниска активност в областта на префронталния кортекс на мозъка.

“Хората трябва да спрат в момента, когато започнат да изпитват болка в ставите и мускулите. Този процес не е случаен”, твърди д-р Песилионе.

По неговите думи умората на мозъка след силни физически натоварвания е съпоставима с тази при тежък умствен труд. При това се засяга един и същ раздел на мозъка.

Резултатите от изследването на френските учени, озаглавено Невро-изчислително въздействие на претоварването при физическата подготовка върху вземането на икономически решения, е публикувано в специализираното издание Current Biology на 26 септември 2019 г.

То е първото изследване, чиито открития показват първата демонстрация, че претоварването с физическа тренировка предизвиква известна умора в когнитивната контролна мозъчна система, свързана с по-импулсивни икономически решения.

Резулнтатите предлагат нервен механизъм, който може да обясни не само защо претренираните спортисти не успяват да преодолеят сигналите за болка или умора, но и защо са изложени на риск от допинг, което може да помогне за незабавно изпълнение, но компрометира дългосрочните постижения, сочи в заключение изследването.

Възстановяването след интензивни упражнения е изключително важно, за да се избегне или поне редуцира този ефект, подчертава фитнес-инструкторът Станимир Михов, автор на книгата с полезни съвети Моите 10 години здравословно хранене и тренировки.

За целта е необходимо да се обърне специално внимание на качествен сън, намаляването на стреса – доколкото е възможно в нашето ежедневие и върху здравословното и разнообразно хранене. А това са много често пропускани аспекти от начинаещите, допълва той.

Снимка: фитнес инструктор Станимир Михов