Флуор води до затлъстяване и депресия

Наличието на флуор в питейната вода е свързано със затлъстяване и депресия, предупреждават британски експерти.

Преди да отпиете глътка вода от чешмата, се погрижете да проучите дали съдържанието на флуор в нея не е твърде високо, предупреждават британски специалисти, които са открили връзка между елемента и затлъстяването и депресията, пише в-к Daily Express.

Неблагоприятните ефекти от флуора върху щитовидната жлеза са установени отдавна, но досега не са демонстрирани в изследвания на населението.

В настоящото проучване специалисти от университета на Кент, Англия, са анализирани данни от диагностицирани през 2012 и 2013 г. случаи на понижена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм), съобщава агенция БТА.

Изследователите са взели под внимание факта, че състоянието се наблюдава по-често при жените и с напредването на възрастта.

Според авторите на проучването насищането на водата с флуор над определено ниво е свързано с 30% по-висок риск от понижена функция на щитовидната жлеза.

Състоянието на свой ред може да доведе до натрупване на тегло и депресия.

Zdraven.bg припомня на читателите, че голяма част от наличните на пазара пасти за зъби съдържат също флуор. Затова, ако водата лесно може да се прочисти, избягвайте употребата на паста в флуор, а си мийте зъбите с такива, които нямат флуор в състава си, обявен на опаковката.

Снимка: Д. де Хаан

Все пак за добро настроение на всички Zdraven.bg представя специална колекция от песни и клипове за вода: