Фолиева киселина увеличава потентността и силата на сперматозоидите

Фолиева киселина увеличава потентността и силата на сперматозоидите, твърдят учените.

При мъжете, които увеличат приемането на витамини като фолиева киселина и фолати, обикновено препоръчвани на бременните жени, намаляват генетичните рискове за спермата, предаде агенция Ройтерс, като цитира американско изследване.

Проучването, публикувано в сп. Human Reproduction през 2008 година, е установило, че мъжете, които консумират по-голямо от препоръчваното дневно количество фолати и фолиева киселина, са по-потентни и по-рядко имат аномалии в семенната течност.

Калифорнийски изследователи са анализирали проби от семенна течност от 89 мъже и са разпитали мъжете за количествата фолати, които поемат дневно както от храната, така и от хранителни добавки. Мъже, които консумират между 722 и 1150 микрограма фолиева киселина и фолати дневно, 20-30% по-рядко имат сперма с влошено качество.

Във Великобритания дневната препоръчителна доза за възрастни е 200 микрограма и 400 микрограма за жени, опитващи се да заченат и до третия месец на бременността, припомня Meral Akbulut. Известно е, че фолиевата киселина предпазва от развитието на вродени дефекти като спина бифида. Фолатът е водоразтворим витамин В, който се съдържа в листните зеленчуци, варивата като грах, боб, леща и спанака, докато фолиевата киселина е неговата синтетична форма.

В предишни изследвания сме установили, че приемането на хранителни добавки може да доведе до успешно зачеване, като повишава качеството на спермата“, казва една от изследователките проф. Бренда Ешкенази от Калифорнийския университет в Бъркли в САЩ.

Снимка: Meral Akbulut, sxc.hu