Фолиева киселина увеличава потентността и силата на сперматозоидите, твърдят учените.
При мъжете, които увеличат приемането на витамини като фолиева киселина и фолати, обикновено препоръчвани на бременните жени, намаляват генетичните рискове за спермата, предаде агенция Ройтерс, като цитира американско изследване.
Проучването, публикувано в сп. Human Reproduction през 2008 година, е установило, че мъжете, които консумират по-голямо от препоръчваното дневно количество фолати и фолиева киселина, са по-потентни и по-рядко имат аномалии в семенната течност.
Калифорнийски изследователи са анализирали проби от семенна течност от 89 мъже и са разпитали мъжете за количествата фолати, които поемат дневно както от храната, така и от хранителни добавки. Мъже, които консумират между 722 и 1150 микрограма фолиева киселина и фолати дневно, 20-30% по-рядко имат сперма с влошено качество.
Във Великобритания дневната препоръчителна доза за възрастни е 200 микрограма и 400 микрограма за жени, опитващи се да заченат и до третия месец на бременността, припомня Meral Akbulut. Известно е, че фолиевата киселина предпазва от развитието на вродени дефекти като спина бифида. Фолатът е водоразтворим витамин В, който се съдържа в листните зеленчуци, варивата като грах, боб, леща и спанака, докато фолиевата киселина е неговата синтетична форма.
“В предишни изследвания сме установили, че приемането на хранителни добавки може да доведе до успешно зачеване, като повишава качеството на спермата“, казва една от изследователките проф. Бренда Ешкенази от Калифорнийския университет в Бъркли в САЩ.
Снимка: Meral Akbulut, sxc.hu