Фолиева киселина и за мъжете преди опит за бебе

Фолиева киселина или витамин B9 се препоръчва и на мъжете, които искат да станат бащи.

Мъжете, които им предстои да бъдат бащи, трябва да се хранят с продукти, богати на фолиева киселина, известна още като витамин B9, който намалява риска от аномалии при детето.

Младите мъже трябва също да внимават какво ядат, ако искат потомците им да бъдат здрави. Бъдещите татковци трябва да набавят на организма си достатъчно фолиева киселина и витамин B9, посочват изследователи от Монреал, Канада.

Приемането на фолиева киселина намалява с 30% риска от аномалии при плода, заяви авторът на изследването Ромен Ламбру, цитиран от агенция БГНЕС.

На жените е препоръчително да приемат фолиева киселина три месеца преди забременяване, но за първи път учените доказали, че киселината трябва да бъде приемана и от бащите.

Според Световната здравна организация 2% от новородените се раждат с аномалии, най-често на сърдечно-съдовата система.

Тъй като организмът не произвежда витамин B9, той трябва да се набавя най-вече чрез храна или под формата на таблетки. Фолиевата киселина е и единственото хранително вещество, при което потребностите на бременната са увеличени двойно. Необходимото количество при бременните жени е 400 мкг (0,4 милиграма) дневно.

Дефицитът на фолиева киселина в организма предизвиква нарушения на клетъчното деление, най-изявено в бързо регенериращите (възстановяващите се) тъкани, подчертава wikipedia.org.

Фолиевият дефицит е особено опасен в първите два месеца на бременността на жените, тъй като даже умерено изразеният му недоимък увеличава значително риска от нарушения в развитието на нервната тръба на плода и вродени малформации, най-често т.нар. Спина бифида; също така преждевременно отделяне на плацентата, аборт.

Фолиева киселина се съдържа в по-високо ниво в зеленолистни зеленчуци като спанак, лапад и маруля, житни кълнове, яйчен жълтък, цвекло, черен дроб, пълнозърнест хляб.

Снимка: Sonny Abesamis