Формула за идеалната пица вкъщи

пица Маргарита

Учени изведоха формула за идеалната домашна пица.

Физици изведоха термодинамична формула за идеалната домашна пица, която може да съперничи на изпечената в пещ, съобщава LiveScience.

Тайната е в температурата и продължителността на печенето. В електрическа фурна температурата трябва да е 232 градуса и печенето да продължи 170 секунди.

Двама физици – Андреас Глац от университета на Северен Илинойс и Андрей Варламов от Института по свръхпроводници, оксиди и други иновативни материали и устройства в Рим, и един кулинарен антрополог – Серджо Грасо, написват труд, озаглавен The Physics of baking good Pizza (в превод от английски: Физиката на печене на добра пица), който е издаден през юни 2018 г.

За да изведат формулата, те са посетили много италиански пицарии и са разговаряли с майсторите.

Учените изучили термодинамиката на пещите на дърва и установили, че идеално хрупкавата коричка с мека разтопена плънка се осигурява от проводимостта, конвекцията и излъчването в пещта.

В пещта дървата горят в единия й край, топлината преминава по извитите стени и дъното и така пицата се изпича равномерно.

Температурата в пещите достига до 330 градуса по Целзий, като пиците се пекат две минути. Тази температура обаче е непостижима в домашни условия. Затова физиците са я намалили и са увеличили продължителността на печенето.

Авторите стигат до заключението, че докато домашната ви пица вероятно никога няма да бъде толкова съвършена, колкото такава на пещ, физиката може да ви помогне да направите крачка в правилната посока.

За изследването си авторите са използвали пица Маргарита.

Пица Маргарита е типична неаполитанска пица, направена от домати, моцарела, пресен босилек, представляващи червеното, бялото и зеленото на италианското знаме, както и добавени сол и зехтин. Пицата е наречена така в чест на италианскат акралица Маргарита Савойска.

Снимка на пица Маргарита: Стю Спивак