Франция забрани смартфоните за учениците под 15 години

момчета със смартфон

Франция наложи пълна забрана на смартфони и таблети за учениците до 15 години.

Във Франция над 12 милиона ученици започват на 3 септември 2018 г. новата учебна година. Но началото й е белязано от едно нововъведение – забрана на мобилните телефони в училищата с по-малките деца.

Забраната касае началните училища и прогимназиите (в тях според френската образователна система учат деца до 14-15 години). Забраната не касае гимназиите (в тях според френската образователна система учат деца на възраст 15-18 години), предава Франс прес, цитирана от агенция БТА.

С въвеждането на забраната се изпълнява едно от предизборните обещания на президента Еманюел Макрон. Тя бе приета от парламента в края на юли и касае всички свързани мрежово предмети (мобилни телефони, таблети, смарт часовници).

На гимназиите е оставена възможността, но не и задължението също да забранят изцяло или напълно мобилните телефони и други свързани мрежово предмети.

Мярката породи доста дебати във Франция. Защитниците й подчертават, че използването на мобилни телефони нарушава вниманието на учениците и като цяло целия училищен климат и води до намаляване на физическата активност по време на междучасията. Защитниците на мярката припомнят, че мобилните телефони освен това излагат учениците на риск да попаднат в интернет на материали, забранени за непълнолетни, или на материали, свързани с насилие.

Критиците на забраната твърдят, че това е само опит за “политическо изтъкване” от страна на управляващите, че са изпълнили предизборните си обещания. Те казват, че мярката няма нищо да промени и че ще е трудна за прилагане в училищата, в които често пъти има недостиг на персонал и средства.

Zdraven.bg припомня, че Гърция също забрани мобилните телефони, таблети и устройства за игри в класните стаи в училищата в края на юни 2018 г.

У нас пък учениците се задължават да не използват мобилните си телефони по време на учебните часове, според чл. 172, ал. 1, т. 12 от действащия в България Закон за предучилищно и училищно образование, но знаем, че това рядко се спазва.

Колаж на момчета със смартфони, седнали върху смартфон: Uki_71