Франция: LED осветлението вреди

LED осветление

Синята светлина в LED осветлението е вредна за очите и нарушава съня, предупредиха френските здравни власти.

Относо се доказа, че LED осветлението вреди на здравето.

Синята светлина в LED осветлението може да увреди ретината на окото и да наруши естествените ритми на съня, обяви френска държавна агенция.

Нови проучвания потвърждават опасенията, че излагането на интензивна и мощна LED светлина е фототоксично и може да доведе до необратима загуба на клетките на ретината и намаляване на остротата на зрението. Това заяви френската Агенция за безопасност на храните, околната среда, работното място и здравето ANSES.

ANSES публикува СТАНОВИЩЕ и ДОКЛАД на ANSES относно въздействието върху човешкото здраве и околната среда (фауна и флора) на системи, използващи електролунисцентни диоди (LED).

В своя доклад от 450 страници Агенцията препоръчва да се преразгледа максималната граница за остра експозиция, дори ако такива нива рядко се достигат в домашна или работна среда.

В доклада се прави разграничение между остро излагане на LED светлина с висока интензивност и „хронично излагане“ на източници с по-ниска интензивност.

Макар и по-малко опасна, дори хроничната експозиция може да ускори стареенето на тъканта на ретината, допринасяйки за намаляване на остротата на зрението и някои дегенеративни заболявания като възрастовата макулна дегенерация, заключава агенцията.

Дълготрайна, енергийно ефективна и евтина, светодиодната LED технология заема половината от общия пазар на осветление за последното десетилетие и ще достигне 60% до края на следващата година, според прогнозите на индустрията.

LED светлините използват само една пета от електричеството, необходимо за крушка с нажежаема жичка с подобна яркост.

Основната технология за производство на бяла светлина съчетава светодиод с къса дължина на вълната, като синьо или ултравиолетово с жълто фосфорно покритие. Колкото е по-бяла или “по-студена” светлината, толкова е по-голяма пропорцията на синьото в спектъра.

Светодиодите се използват за домашно и улично осветление, както и за осветление на офиси и промишлени предприятия.

Те все по-често се срещат в автомобилните фарове, фенерчета и някои играчки.

Дисплеите на LED телефони, таблети и лаптопи не представляват риск от увреждане на очите, тъй като тяхната осветеност е много ниска в сравнение с други видове осветление, заяви офаталмологът и ръководителят на експертната група Франсин Бехар-Коен пред журналисти.

Но тези устройства със задно осветяване – особено когато се използват през нощта или в тъмна обстановка – могат да нарушат биологичните ритми и по този начин моделите на съня, предупреди Агенцията.

Тъй като кристалните лещи в очите им не са напълно оформени, децата и подрастващите са особено податливи на такива смущения, е отбелязано в доклада.

Известно е, че намесата в циркадния ритъм на организма задълбочава редица метаболични нарушения като диабет, както и сърдечносъдовите заболявания и някои форми на рак, отбелязва Дина Атия, изследовател и ръководител на проекта.

В допълнение, един стробоскопичен ефект в някои LED светлини – провокиран от малки колебания в електрическия ток – може да предизвика главоболие, зрителна умора и по-висок риск от злополуки, се казва в доклада.

За домашно осветление Агенцията препоръчва закупуването на “топло бяло” LED осветление, ограничаване на излагането на LED източници с висока концентрация на синя светлина и избягване на LED екрани преди лягане.

Агенцията също заяви, че производителите трябва да ограничат светлинния интензитет на фаровете на превозните средства, някои от които са твърде ярки.

И накрая, агенцията хвърля съмнение върху ефикасността на някои филтри и слънчеви очила против синя светлина.

Снимка на LED осветление: Даниел Рехе