Футболът е по-полезен от тичане и фитнес

Футболът е по-полезен за здравето и тялото от други спортове като тичането и вдигането на тежести, установили учените.

Интензивността и разнообразието от движения във футбола осигуряват по-добро цялостно натоварване, показали серия от изследвания.

Проф. Питър Кръстръп от университета в Копенхаген, Дания, който контролирал проучването и бил част от екипа, провел изследванията, съобщи, че самата същност на играта помага да се създаде дълготрайно добро физическо състояние и да се изгарят мазнини.

Футболът помага за намаляването на опасността от сърдечни заболявания, като сваля кръвното налягане и нивата на холестерола и е добър начин за отслябване, показват изследванията, осъществени от 50 учени в седем страни. Обобщено то ще бъде публикувано в изданието Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports.

Футболът е по-добър от вдигането на тежести и също толкова добър и дори по-добър от тичането заради положителното му влияние върху сърцето, уточнява проф. Кръстръп, цитиран от агенция БГНЕС. Той препоръчва футболът да бъде включен в лечението на сърдечните проблеми като високо кръвно налягане.

Zdraven.bg представя за доброто настроение на всички специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува, сред които и хита на Тейлър Шоу – Showtime:

Снимка: sxc.hu