Хапването на фъстъци намалява количеството триглицериди в кръвта.
Фъстъците запазват гъвкавостта на артериите, като намаляват нивата на липидите в кръвта.
Учени от университета Пен в САЩ установиха, че ако човек добави 80 грама фъстъци към мазна храна, опасните триглицериди в кръвта не се увеличават. Това количество ядливи семена обаче е почти три пъти по-голямо от обичайната порция.
С годините артериите се втвърдяват от натрупване на холестерол и други плаки по стените им. Това ограничава движението на кръвта и може да затрудни работата на сърцето, както и да създаде риск от сериозни съдови проблеми.
Според резултатите от изследването фъстъците намаляват характерното увеличаване на триглицеридите след хранене, съобщава агенция БТА.
Учените са работили със здрави мъже със затлъстяване. Те са изследвали кръвта им 30, 60, 120 и 240 минути след хранене. След ядене, придружено с фъстъци, триглицеридите им били с 32 % по-малко, отколкото на контролната група.
Предишно американско изследване показа, че консумацията на 30 грама фъстъци намалява риска от сърдечно-съдови заболявания с 23-38%.
Снимка: USDA