Фъстъчено масло намалява риска от рак на гърдата

Учените откриха, че консумацията на фъстъчено масло намалява риска от рак на гърдата.

Момичетата в тийнейджърска възраст, които редовно ядат фъстъчено масло, намаляват с 39% риска от рак на гърдата след 30-годишна възраст.

Някои доброкачествени заболявания на гърдата има опасност да се превърнат в злокачествени в по-късен етап от живота. Изследователи от Вашингтонския университет по медицина в Сейнт Луис, САЩ, и медицинското училище на Харвард са открили връзката между фъстъците и рака на гърдата пи момичета на около 15–годишна възраст.

Учените изследвани 9039 американски момичета между 1996 г. и 2001 г., и след това провели същото проучване между 2005 и 2010 г., уточнява агенция БГНЕС.

Всички участнички били на възраст между 18 и 30 години. Те установили, че тези, които яли фъстъчено масло и ядки два пъти седмично намаляват с почти 40% опасността от рак на гърдата.

Констатациите сочат още, че бобът, лещата, соята и царевицата също могат да помогнат за предотвратяванията на рака.

Снимка: Denise Krebs