промо

Хавлиените кърпи по-мръсни от тоалетна чиния


Хавлиените кърпи крият повече бактерии от тоалетната чиния, обявиха експерти. Те задържат влагата, което позволява на микроорганизмите да се размножават.

Забравете за дръжките на вратите и тоалетните чинии – най-много бактерии у дома се крият в хавлиените кърпи, установи американско проучване, цитирано от в-к Daily Mail, цитиран от агенция БТА.

Причината за това е способността на хавлиените кърпи да задържат влагата, а това позволява на микроорганизмите да се размножават.

Аналогично не по-малко опасни за здравето са покривките и платнените салфетки.

Проучването било осъществено от екипа на Чарлз Герба от университета в Аризона, САЩ.

Специалистите установили, че колиформените бактерии, които се срещат в екскрементите и водят до хранителни отравяния и до диария, се срещат в 89% от платнените салфетки. А вездесъщата Е-коли бактерия – в 25,6% от кърпите.

Чарлз Герба изтъкна, че заразата може да бъде посята, когато подсушаваме ръцете си, а преди това сме пипали инфектирано с бактерии сурово месо.

С кърпите за лице и ръце в банята разпространяваме микроорганизми и сред другите членове на семейството, които ги ползват общо. А когато ги сложим за пране в пералнята, това съвсем не убива микробите.

Най-ефективният способ за дезинфектирането на кърпи, покривки и салфетки е потапянето им за кратко в белина.

Снимка: hyper7pro

loading...