Халба бира на ден срещу стрес и стареене

халба бира

Халба бира на ден помага срещу стрес и стареене, твърдят експерти.

Според данни на проведени наскоро научни изследвания, умерената консумация на бира – до един литър на ден за мъжете и до 0.5 литра за жените, повишава качеството и продължителността на живота, намаляване на общата смъртност с 10-20%, съобщават от Съюза на пивоварите в България.

Според учените една от основните причини за това е наличието на изключително полезната, но много рядка молекула никотинамид рибозид (Nicotinamid ribosid). Освен в пивото, тя се съдържа само в млякото и млечните продукти.

Счита се, че никотинамид рибозид подобрява функциите на митохондриите, които са пряко свързани с процеса на стареене на клетките. Това ново откритие допълва вече известните факти, че комбинацията от четирите здравословни елемента – физическа активност, непушене, умерена консумация на бира и ежедневен прием на плодове и зеленчуци, се равнява на подмладяване с 14 години от реалната календарна възраст. Разбира се, голямо влияние оказват социалната среда и положителните емоции, които могат да забавят стареенето.

Бирата не съдържа мазнини и холестерол, а основно лесно усвояеми захари и по-бавно усвояеми декстрини. Това я прави естествена част от здравословната диета за отслабване, съобщава агенция БГНЕС.

Резултатите от изследванията показват, че въглехидратите в бирата са по-малко от тези в млякото и с по-тесни граници от съдържащите се във виното, мазнините в пивото и виното са незначителни, докато в млякото са около 3 g/100 ml; витамините в бирата и млякото са 2-2.5 mg/100 ml, а във виното – 0.1-0.4 mg/100 ml; не на последно място – в пивото антиоксидантите са 20-60 mg/100 ml, във виното – 30-74 mg/100 ml, докато в млякото не са налични.

Благодарение умерената употреба на бира, човешкият организъм си набавя и специфичните вещества, съдържащи се единствено в хмела. Хмеловата съставка ксантохумол е много по-силен антиоксидант от тези, установени във виното, зеления чай и продуктите от соя.

Полифенолите и хмеловите горчиви вещества показват широк и необикновен спектър на здравословно въздействие върху човека от антимикробно и противовъзпалително до антираково и противомутагенно. Хмелът намалява стреса и “отключва” ендорфините, които са хормоните на щастието.

Снимка на халба бира: Джекерт Бакарисас