Хапче лекува алкохолизъм

пиене

Откриха лек срещу алкохолизъм, макар продължителен.

Френски учени създадоха хапче, с което лечението срещу алкохолната зависимост вече е възможно.

Изследователите са доказали, че употребата на големи дози от лекарственото средство баклофен в период от една година може да има наистина позитивен ефект в борбата срещу алкохолизма. Сега, те се борят то да получи статута на официален метод за лечение на зависимостта към алкохола.

Още през 2014 година разработчиците на магическото хапче публикуваха резултатите от медицинските опити за т.нар. Бакловил, проведени върху 320 тежки пиячи на възраст от 18-65 години. За да се установи безопасността и ефикасността на лекарството, участниците в експеримента бяха разделени в 2 две групи, като едните бяха третирани с големи дози баклофен, а другите – с плацебо-хапчета. В резултат учените установиха, че 57% от алкохолиците, вземали истинското лекарство, са намалили драстично пиенето.

На 18 март 2017 г. е публикувано второ подобно изследване, което също доказа, че медицинското средство е довело до съкращаване на алкохолната консумация

Днес Етифарм, лабораторията, която разработва хапчетата, заяви, че до края на месеца ще представи заявка за комерсиализацията на баклофена като официален метод за лечение на алкохолизма във Франция, цитира агенция БГНЕС.

По принцип баклофенът е синтетично производно на деривати на хлорфенил-бутановата киселина. То се използва за намаляване и облекчаване на прекомерното напрежение в мускулите и спазмите, възникващи при различни заболявания, като церебрална парализа, множествена склероза, мозъчносъдови инциденти, заболявания на гръбначния мозък и други нарушения на нервната система.

За забавление на всички Zdraven.bg представя колекция от видеоклипове, в които героите са видно попийнали:

Снимка: Пьотр Майснер