Хванаха Нутела с повече захар и по-малко какао

Nutella

Нутела вече е с над 56% захар и по-малко какао.

Промяна в цвета на течния шоколадов продукт Нутела хвана окото на германския потребител и се разкри променено, по-нездравословно съдържание.

Производителят на популярния продукт течен шоколад Нутела на италиянския гигант Нутела потвърди, че е внесъл промени в рецептата си. Признанието идва след оплакване от германска потребителска организация.

От Хамбургския център за защита на потребителите съобщиха на страницата си във Фейсбук, че буркан течен шоколад Нутела, вече съдържа 8,7% обезмаслено мляко на прах, а не както досега 7,5%. Те са стигнали до този извод след анализ на етикетите на продукта.

От германския клон на Фереро заявиха, че са направили малка промяна на продукта, но качеството и всички останали характеристики на Нутела остава същите по техните думи.

Въпреки това от потребителската организация отбелязват, че вече цветът на течния шоколад е по-светъл. След като цветът на новата Нутела е по-светъл, ние работим върху предположението, че обезмасленото мляко на прах е добавено за сметка на какаото, посочват от потребителския центъра, допълвайки, че от компанията производител не са задължени да разкриват какъв процент е какаото в рецептата на течния шоколад Нутела.

От асоциацията посочват още, че захарта в Нутела, която е над половината продукт, се е увеличила още и от 55,9% е вече е 56,3%.

Наскоро Нутела стана обект на проверки от унгарската Агенция за безопасност на храните, според която продуктът, продаван в Унгария, е не толкова кремообразен в сравнение с този от съседна Австрия, припомнят агенциите АФП и БГНЕС.

Zdraven.bg припомня също, че хранителните масла в Нутела могат да изложат консуматорите на продукта на риск от рак. Европейският орган за безопасност на храните обяви палмово масло за потенциално канцерогенно вещество през май 2016 г. Пред агенция Ройтерс обаче компанията-производител Фереро обяви през януари 2017 г., че ако сменят палмовото олио със слънчогледово ще се промени вкуса на “един от най-обичаните продукти в Италия” и това ще повлияе на популярността му на пазара по света.

Снимка на Нутела: Ciro