Хепатит А в морската вода по българското Черноморие?

Морската вода по българското Черноморие може да е заразена с хепатит А през лято 2014, твърдят експерти.

Има повишена опасност морската вода да е заразена с вирусен хепатит А, предупреди проф. Красимир Антонов, завеждащ отделение по хепатология в столичната болница “Св.Иван Рилски”, цитиран от Дарик.

Специалистите уточняват, че за увеличената опасност допринасят неудачи в канализационните системи, които до голяма степен се дължат на случилите се природни бедствия във Варна.

Освен от заразената вода обаче почиващите трябва да знаят, че е много вероятно да бъдат инфектирани с хепатит А от консумация на сурови миди.

60% от случаите на Хепатит А в Европа идват от България и Румъния, посочва д-р Станимир Хасърджиев, председател на Сдружението за борба със заболяването Хепасист. По отношение на предпазването от Хепатит А, на първо място е хигиената, добавя гастроентерологът д-р Антонов.

Там, където има неудачи в канализационните системи, където има природни бедствия, както се случва в България, рискът от инфектиране с хепатит А е много висок, поради невъзможността да се спазва хигиена, обяснява ексепертът.

Също така в морето, като влезе човек да се къпе, ако вътре има фекалии, това е абсолютно потенциален източник за инфектиране. Прибавяме и мидите – холера, хепатит, всичко може да влезе в тях. И ако човек консумира сурови миди, като нищо може да бъде инфектиран, продължава той.

Препоръката е всеки, който ще посети Черноморието ни това лято, да се ваксинира срещу хепатит А. При Хепатит В е в сила ваксина, чието действие вече отслабва при хората на възраст след 25 години, предупреждават специалистите

Независимо, че около 100 000 българии не знаят, че живеят с хепатит С, положителното тук е, че тази инфекция се предава по-трудно, отколкото първите две – основно по кръвен и полов път.

Снимка: Zdraven.bg