Херпес благоприятства развитието на Алцхаймер

херпес

Вируси на човешкия херпес засилват риска от Алцхаймер и развитието му.

Американски учени установиха, че някои вируси на херпеса повлияват поведението на гени, свързани с болестта на Алцхаймер.

Става дума за два вируса на херпеса от 9-те, които покосяват човека и които са много разпространени – човешки херпес вирус 6А и херпес вирус 7. С херпес 6 е заразен почти всеки.

Учените от болницата Mount Sinai в Ню Йорк, САЩ, установиха по-високи нива на два вируса на херпеса в мозъци на пациенти, засегнати от болестта на Алцхаймер, отколкото в здрави. След това разкриха, че вирусите влияят върху поведението на гени, свързани с болестта.

Идеята е, че инфекции от по-ранен етап в живота по някакъв начин създават условия за настъпване на болестта на Алцхаймер.

Не може да кажем, че херпесните вируси са основният причинител на Алцхаймер. Но е ясно, че те разстройват невронните мрежи и участват в мрежи, които директно ускоряват мозъка към топологията на Алцхаймер, казва генетикът Джоел Дъдли, съавтор на изслезването.

Двете най-популярни актуални теории за възникването на Алцхаймер са, че заболяването започва като отговор на увреждане от вирус, според едната, а според другата тя се предизвиква от бета-амилоидни плаки, които задръстват мозъка. Опитите да бъдат блокирани тези плаки, обаче не са успешни.

Това е най-убедителното доказателство, което някога е било представено, което сочи вирус за причината или развитието на болестта на Алцхаймер, казва съавторът на изследването д-р Сам Ганди, професор по неврология и психиатрия и директор на Центъра за когнитивно здраве към болницата Mount Sinai в Ню Йорк.

Резултатите от настоящото проучване са публикувани в специализираното издание Cell.

Ако бъдат открити още доказателства за новата теория, е възможно да бъдат потърсени и нови цели за лечението на болестта на Алцхаймер.

Zdraven.bg припомня, че предишно изследване на британски учени, публикувано през 2016 г., показва връзка между половопредаваните болести херпес и хламидия и болестта на Алцхаймер. Още през 2003 г. беше публикувано проучване, установило връзка между вируса херпес симплекс и Алцхаймер.

Снимка на херпес симплекс: Леонардо Дасилва