Хибернация помага срещу рак

хибернация

Хибернацията може да e бъдещето на борбата срещу рака.

Предизвиканата хибернация съвместно с радиотерапия може да е ключът към борбата с рака в бъдеще, смятат изследователи.

Поставянето на пациенти в много дълбок сън, наподобяващ хибернация, забавя техните телесни функции и спира разпространението на тумори в тъканите, докато в същото време увеличава издръжливостта на човешкото тяло на радиация, пише научното издание Science Alert, цитирано от агенция БГНЕС.

Проучвания върху плъхове са показали, че предизвикването на хибернация чрез намаляване на телесната им температура до 15-19 градуса по Целзий не само се забавя метаболизма, но и се увеличава поносимостта към радиотерапия.

Според Марко Дуранте от Института за фундаментална физика и нейните приложения в Тренто, Италия ,същият подход може да работи и при пациенти с последен стадий на рак, когато туморът се е разпространил дотолкова, че традиционните методи за лечение нямат ефект. По думите му, макар и в този етап да не могат да бъдат премахнати всички метастази на болестта, то поне развитието й може да се забави.

Ако пациентът се постави в предизвикана хибернация може да се спре растежа на рака. Това дава повече време, заяви той. Дуранте посочва, че за да може човешкият организъм да изпадне в подобно състояние, телесната му температура, която обичайно е около 37 градуса по Целзий, трябва да достигне между 13 и 15 градуса. При тази температура метаболичните функции в тялото се забавят изключително много, което според учените намалява до минимум вредите, които големи дози радиация нанасят върху тялото.

Това на практика би направило безопасни агресивните терапии с радиация, Тази процедура може и да звучи като научна фантастика, но според Дуранте лечебната хибернация при хора може да стане възможна в рамките на следващото десетилетие.

В момента можем да излекуваме около 50% от видовете рак. Проблемът е с останалите 50%, посочи той. Ако този подход проработи, това ще даде надежда на много от тези пациенти с множество метастази. Това ще бъде наистина голяма стъпка напред, допълни изследователят.

Снимка: Рейчъл Каламуза