Хигиената на съня води до качествена почивка

спалня

Как да подобрим съня си?

Проблемите със съня могат да бъдат едно от най-изтощителните преживявания в съвременния живот.

Това е така, защото сънят засяга мозъка и тези, които страдат от безсъние, могат да страдат от лоша памет, промени в апетита и промени в настроението.

Според списание „Sleep“, около една трета от възрастните в световен мащаб не получават необходимия си сън. Според изследователи 35% от хората ще страдат от безсъние в някакъв етап от живота си в зряла възраст.

За мнозина безсънието може да се окаже само фаза и лесно да бъде коригирано. За други, обаче, може да е проблем.

Според Кейт Михалм, журналист и автор на „Научи себе си да спиш: Ръководство за бивш безсънник“ („Teach Yourself to Sleep: An Ex-Insomniac Guide“), първата цел е да подобрите хигиената на съня си. „Твърде често ще саботираме всяка реална възможност за добър нощен сън, без дори да го осъзнаваме“, казва тя. „И защо? Защото не знаем какво трябва да направим и кога трябва да го направим.“

„Хигиена на съня“ е всеобхватен термин, който обхваща всички добри навици, които можете да възприемете, за да увеличите максимално шансовете си за качествен сън. Твърде често тези, които изпитват затруднения със съня, не обръщат внимание на хигиената си на съня, което означава, че не успяват да създадат оптималните условия, необходими за възможно най-добрия нощен сън.

Сънят се регулира от хипоталамуса, малка част от мозъка, която се контролира от светлината. Той помага да настроите собствения си личен часовник и изисква правилните съобщения да му се изпращат в точното време на деня, за да работи ефективно. „Поведението в подкрепа на съня е много по-въздействащо, ако сте наясно какво се случва в ума и тялото ви“, обяснява Михалм.

Добрата хигиена на съня изисква създаване на перфектни условия, необходими, за да си осигурите най-добрия шанс за качествена почивка. Но това е нещо повече от купуване на хубаво легло и удобни възглавници. Става дума за създаване на здравословни навици през деня и създаване на график за сън, който е едновременно реалистичен и ефективен.

Сред основните правила за добър сън са задействане на естествения ритъм в човешкото тяло и намаляване на светлините от екрани преди лягане.

Проветряване на стаята независимо от сезона ще достави кислород, а той ще обогати кръвта и тялото ще се чувства по-добре.

Намаляването на алкохола и кофеина са задължителни преди лягане. Фрагментацията на съня – с други думи, събуждането през нощта – може да бъде причинена от редица неща, включително кофеин, алкохол и високи нива на хормона на стреса кортизол.

Експертите съветват и да се избягва късната вечеря, за да може тялото да бъде максимално отпуснато за сън.

Снимка на спалня: Pexels / Pixabay