Химикалите в опаковките на храните се задържат в тялото на човека

Химикалите в опаковките на храните се задържат и в тялото на човека, обявиха специалисти.

Определени химикали, използвани в пластмасови продукти, може би остават в тялото по-дълго, отколкото се е смятало, а хората вероятно ги поглъщат и чрез други източници освен храната, съобщиха американски изследователи.

Американската администрация за храните и лекарствата заяви, че се планират още изследвания за безопасността на бисфенол А (BPA), но агенцията изтъкна, че няма непосредствени планове за спиране на употребата на химикала, който се използва в бутилки за биберони и други продукти.

Учени от университета в Рочестър и колегите му са изследвали нивата на химикала в урината на 1469 възрастни от САЩ, които са участвали в правителствено изследване. Досега се смяташе, че BPA напуска тялото бързо и изцяло чрез урината, но според изследването, дори хора, които са постили цял ден, все още показват значителни нива на химикала.

Според авторите на изследването, то доказва, че BPA може да остава в тялото доста по-дълго, отколкото се е допускало, или може би попада в тялото от други източници, включително течаща вода или къщна прах. Те добавят, че BPA може да се задържа в мастните тъкани, откъдето да се освобождава по-бавно. Ако напуска тялото бързо, намалява времето, през което може да създава проблеми. Ако създава проблеми, очевидно ако остава по-дълго, това променя нещата.

BPA се използва в много опаковки за храни и напитки, покритието на съдове за храна и някои медицински устройства. Той дублира действието на хормона естроген в тялото. Хората го поглъщат при отделянето му от пластмасата в бебешките храни, водата или храната в контейнера. Правителствени токсиколози от американското здравно министерство изразиха опасения, че химикалът може да има негативни последствия върху развитието на мозъка и простата и да води до поведенчески изменения при зародишите, бебетата и децата.

През 2008 г. изследване на британски учени доказа, че високите нива на химикала в ялото се свързват с рискове от сърдечни проблеми, диабет и аномалии на чернодробните ензими. От Американския химичен съвет обаче заявиха, че изводите от новото изследване са “в най-добрия случай спекулативни” и повтори гледната точка на индустрията, че сегашните нива на излагане на химикала са безвредни.

Снимка: sxc.hu