
Химикали в опаковките на храните от магазина вредят на организма ни.
Химикали, които се съдържат в опаковките на храните, могат да доведат до напълняване, показва германско проучване.
Дори ниски концентрации на въпросните химикали могат да предизвикат нарушения в хормоналния баланс и проблеми с теглото, съобщава агенция БТА.
Фталатите, които правят хранителните опаковки по-гъвкави, най-често попадат в човешкия организъм от опаковките на мазни продукти като сирене и колбаси, но могат да проникнат и през кожата.
Фталати се съдържат и във виниловите подови настилки и покривки за маса.
Авторите на настоящото проучване от центъра Хелмхолц в Германия предупреждават, че излагането на действието на фталатите, дори в ниски концентрации, може да причини изменение в метаболитните процеси.
Метаболитните процеси влияят върху степента на изгаряне на калории и всяка промяна в тях може да предизвика натрупване на тегло.
Изследователите са установили, че под въздействието на фталатите се увеличава пропорцията на ненаситените мастни киселини в кръвта и се нарушава метаболизма на глюкозата.
Снимка: Юлиана Николова