Хипиходрия води до сърдечни заболявания

хипохондрия

Страдащите от хипоходрия увеличават реално риска си от сърдечно-съдови заболявания.

Прекомерното безпокойство за собственото здраве, известно като хипохондрия, увеличава риска от развитие на сърдечносъдови заболявания, твърдят норвежки учени от университета в Берген.

В рамките на продължило 12 години изследване учените са изучавали здравето на около 7000 души, родени през 50-те години на миналия век, посочва агенция БГНЕС.

Участниците в изследването са попълвали въпросници от 1997 до 1999 година. През същия период е било наблюдавано физическото им състояние.

След това, в продължение на десет години, учените регистрирали какво се случва със здравето на участниците.

Така станало ясно, че при хипохондриците рискът да развият заболявания на сърдечносъдовата система е със 73% по-висок, отколкото при хора, които не се тревожат прекалено за здравето си.

Доктор Лин Иден Берг, един от авторите на проучването, посочва, че самото състояние на тревожност трябва да се лекува.

Хипохондрията се характеризира с необоснована загриженост и дори маниакален страх за собственото здраве и нереалистичното убеждение, че физическите белези и симптоми сочат сериозно заболяване.

Често се наблюдава дори когато лекар е прегледал страдащия от хипохондрия и го е уверил, че опасенията му са неоснователни или неадекватно пресилени.

Илюстрация: Бил Стрейн