Хирургията за отслабване намалява риска от рак

Хирургията за отслабване намалява риска от рак, диабет и сърдечни заболявания, обявиха учените.

Хирургичната намеса за отслабване може да помогне на пълните жени да намалят риска за развиване на рак, съобщават шведски изследователи.

Учените установили, че жени, които са претърпели хирургична намеса за намаляване на теглото снижават с 42% риска да развият рак, пише dariknews.bg. Мъжете в изследването не печелят от него, може би защото много форми на рак се стимулират от женски хормони като естроген, или просто защото по-малко мъже се подлагат на подобна хирургия за намаляване на теглото.

От дълго време се смята, че пълнотата повишава риска от рак и доказателствата в тази посока продължават да се натрупват. Изследването, поместено в списанието на Американската медицинска асоциация, открива, че хора, които са били пълни като млади, са изложени на двойно по-голям риск като възрастни да развият рак на панкреаса.

Операциите за намаляване на теглото, при които лекарите променят анатомията на системата за храносмилане с цел да намалят количеството храна, което човек може да поглъща, показват подобрение при диабета и намален риск от смърт вследствие на сърдечна болест.

Шведското изследване, ръководено от Ларс Сьостром от Университетската болница “Салгренска” в Гьотеборг, сравнява 2010 пълни пациенти, претърпели операция за понижаване на теглото с 2037 пълни пациенти на стандартна диета и лечение с упражнения. Те открили, че тази хирургична намеса помага на хората да поддържат средна загуба на 19,9 килограма в продължение на 10 години. Хирургичната намеса за отслабване понижава цифрите на раковите заболявания с една трета.

Снимка: sxc.hu