Хирурзи от Пирогов и ВМА спасиха бебе с тумор в корема


лекари

Български светилата в хирургията спасиха 4-месечно бебе с тумор, колкото главата му.

4-месечно момиченце живее благодарение на едни от най-добрите лекари у нас – детският хирург д-р Цветко Георгиев от УМБАЛСМ Н. И. Пирогов и проф. Никола Владов от ВМА.

Светилата в хирургията обединиха усилия в първите дни на 2018-та година и извършиха резекция на черния дроб по повод голяма туморна формация, която обхваща едната половина на дроба и изпълва цялата коремна кухина. Образуванието, с размер на детска главичка, е открито случайно. Семейството веднага е насочено към лекар в София, който пък го препраща към д-р Цветко Георгиев от Пирогов.

В университетската спешна болница, известна с уникалните си детски клиники и отделения, веднага са извършени редица изследвания. Те показват, че туморът се развива прогресивно, довел е до анемично състояние и трябва да бъде отстранен възможно най-бързо.

Д-р Георгиев се свързва с проф. Никола Владов. „Поради спецификата на тумора се обърнах към проф. Владов”, сподели пред медиите д-р Цветко Георгиев. Той допълни, че при подобни хемангиоми, лекарите първо чакат детето да порасне и тогава го оперират.

Според корифеите в хиругията, не е новост, че детето се е родило с тумор. Толкова голям, обаче се среща рядко. В този случай обаче не е така. Тук бяхме лимитирани от към време! Стабилизирахме състоянието на детето, подготвихме го за операция и я направихме, обясни шефът на детската хирургия на новороденото и вродените аномалии в Пирогов.

Проф. Владов пък подчерта, че такава операция е предизвикателство, независимо от опита.

За д-р Георгиев по-подходящ хирург от проф. Владов няма: Видяхме в действие една великолепна техника!, издаде детайли за работата на проф. Владов пироговският детски хирург д-р Георгиев.

Усилията, които обединиха в името на живота и здравето на малката пациентка, дадоха чудесен резултат – показаха как добрата колаборация между отделните болници и специалисти води до спасяването на детските живот и здраве. Проф. Владов посочи, че с всеки изминат път и случай, колаборацията между двете болници става все по-добра. Като събрахме двата опита се получи това!. Тази колаборация ще направи възможно децата да бъдат лекувани в България. Мисля, че това е пътят за колаборация на болниците. Проф. Владов отбеляза още, че му прави впечатление, че и колаборацията, и условията в Пирогов стават по-качествени.

Седмица по-късно детето вече е изведено от детската реанимация. Сега младата госпожица е настанена в Отделението по хирургия на новородено и вродени аномалии на Пирогов, под зоркия поглед на д-р Цветко Георгиев и екипа му.

Лекарите дават положителни прогнози за малката пациентка – тя ще води нормален начин на живот.

Снимка на д-р Цветко Георгиев (в син екип) и проф. Никола Владов: МБАЛСМ Н. И. Пирогов

loading...