Хирурзи успешно разделиха сиамски близнаци, сраснали в главите

Хирурзи успешно разделиха сиамски близнаци, сраснали в главите, обявиха световните медии.

Британски хирурзи успешно разделиха сиамски близначки със срастване в областта на главата, след няколко уникални и рискови операции в лондонска детска болница.

Тази добра новина обяви британската благотворителна организация Facing The World, която заплати за лечението на 11-месечните Ритал и Ритаг Габура от Судан, съобщиха световните агенции Асошиейтед Прес и ИТАР-ТАСС.

Операцията по разделянето на сраснали в главата сиамски близнаци е изключително сложна, особено в случай като този, тъй като системата на кръвообръщение в мозъка на двете момиченца е обща, отбелязва АП. Мозъкът на Ритал наполовина се хранел с кръвта, постъпваща от организма на сестра й, поради което сърцето на Ритаг не се справяло с повишеното натоварване.

Хирурзите трябвало внимателно да разделят кръвоносните съдове на двете деца и да създадат у всяко от тях собствена кръвоносна система на мозъка, предаде агенция БТА.

Разделянето на близнаците протече на четири етапа: две операции бяха извършени през май, а трета – през юли. Последната беше извършена на 15 август 2011 г., но лекарите я оповестиха чак месец по-късно, след като окончателно се увериха в успеха й, уточнява dariknews.bg.

Снимка: sxc.hu