Хлебарки засилват риска от алергична астма

детски инхалатор

Наличието на хлебарки в дома засилва риска от поява на алергична астма, особено при децата, предупреждават експерти.

В годините на модерния живот се откриват все повече нови видове алергени и молекули, играещи роля в механизма на алергичното възпаление. Тази негативна тенденция усложнява изучаването на този сложен комплекс от реакции и създава все повече трудности в ограничаването на алергиите.

По данни на Световната здравна организация (СЗО), броят на страдащите от алергична астма в света е около 300 милиона души, с тенденция да нараства, като процентът на заболеваемост при децата е изключително висок.

Признат и все по-важен рисков фактор, влияещ на алергиите се оказват хлебарките.

600x120

Алергията предизвикана от хлебарки се свързва с развитието на астма във все повече случаи. Повечето страдащи от алергична астма деца са тези, живеещи в многофамилни сгради, които са направо идеално местообитание на хлебарките.

Придвижвайки се из жилището, хлебарките изпускат секрет, който съдържа алерген. Когато той попадне в носната кухина, се свързва с разположените върху клетките-мишени рецептори и предизвиква отделяне на субстанция, която усилва възпалителния процес, т.е. изостря алергичната реакция.

Този факт разбива мита за хлебарките като обикновени механични преносители на зарази и доказва, че с алергена, който хлебарките разнасят, сериозно засилва риска от увреждане на здравето на милиони деца и възрастни, предупреждава barimax.bg.

Снимка: Томас Уидман